Update-pro, flexible payroll office  |  03 336 92 70

Tips over hoe werkzoekenden zich het best kunnen voorbereiden op een sollicitatiegesprek zijn er genoeg. Maar hoe kan jij als werkgever er nu voor zorgen dat je uit alle sollicitanten de meest passende persoon haalt voor jouw onderneming?

Ga de zenuwen tegenaan

De sollicitant is wellicht heel wat zenuwachtiger als jij. Stel hem/haar daarom ook gerust door drinken aan te bieden of door een aantal rustige informele vragen te stellen, zoals bijvoorbeeld: “Heb je het makkelijk kunnen vinden?”. Een andere tip om de zenuwen van de sollicitant wat weg te werken is door zelf eerst wat te praten over het bedrijf of over je eigen functie. Zenuwen tegengaan is belangrijk in een sollicitatiegesprek. Want iemand die minder zenuwachtig is, geeft betere en eerlijkere antwoorden. Dat maakt het voor jou heel wat eenvoudiger om in te schatten of je de juiste vis aan de haak hebt.

Check het cv

Spijtig genoeg is niet iedereen altijd even eerlijk op zijn cv. Aarzel dan ook zeker niet om er eventuele vragen over te stellen. Zeker als er bepaalde zaken tussen staan die de wenkbrauwen doen fronsen. Iemand die zijn cv niet goed genoeg kent heeft meestal ook niet de juiste intenties of interesses in het bedrijf. Daarnaast zorgen deze (normaal) makkelijke vragen ook voor een luchtige sfeer.

Stel de juiste vragen

Belangrijke vragen die je zeker niet mag vergeten is checken naar de motivatie, competenties, ambitie en werkstijl van de sollicitant. Zo krijg je een totaalbeeld van de potentiële werknemer. Een veel voorkomende fout is dit te lang te rekken. Zo raak je zelf de concentratie kwijt en de sollicitant ook. Als je genoeg weet over een bepaald onderdeel is het niet nodig om daar nog verder op in te gaan. De meest belangrijke antwoorden van de sollicitant komen meestal als eerste aan bod, daaruit kan je vaak de juiste conclusies al trekken.

Wat doe je best niet

Vragen stellen over het privéleven van de sollicitant kan je best vermijden. Sommige mensen maken er geen probleem van terwijl andere dat wel erg vinden. Daarom kan je dus best op veilig spelen en vragen over het privéleven vermijden, tenzij dit natuurlijk echt niet anders kan voor de job. Stel ook nooit meerdere vragen tegelijk. Zo verlies je zelf de rode draad en de sollicitant ook. Dat heeft natuurlijk een negatieve impact op de kwaliteit van het gesprek.

 

Aan de hand van deze tips is het een pak eenvoudiger om de juiste persoon te vinden tussen alle andere kandidaten.

Heb je iemand gevonden en wil je hem/haar zo snel efficiënt mogelijk inschrijven?

Contacteer ons!

Graag persoonlijk advies?
Kom dan eens praten over flexibele payroll en wat wij voor je kunnen betekenen.